Παν-όραμα

Όλοι έχουμε όραμα. Τώρα όμως έρχεται η στιγμή που μπορείς να το αγγίξεις..

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Γιατί γράφουμε..

Μετά από λίγο καιρό που έφτιαξα αυτό το blog και έθεσα όρια στην θεματολογία του,σκέφτομαι τον λόγο ύπαρξης της λογοτεχνίας.Των ποιημάτων και της συγγραφής γενικότερα.Συνειδητοποιώ πως καταρχάς υπάρχει τόση ποικιλία σε αυτό που ονομάζουμε "συγγραφή".Γράφω ένα ποίημα,ένα βιβλίο,ένα δοκίμιο,στίχους για τραγούδι,ημερολόγιο και ίσως και άλλα που εμένα δεν μου έχουν έρθει στο μυαλό ακόμη.Τί ποικιλία και τί μαγεία ταυτόχρονα.Βλέπει κανείς από μόνος του πως δεν υπάρχουν περιορισμοί.Και αυτό είναι το πιο σημαντικό.Η πένα να μην έχει τέλος...Περιοριζόμαστε σε αυτή τη ζωή σε πολλά πράγματα.Το πιο σημαντικό;Ο χρόνος.Δεν υπάρχει χρόνος ελεύθερος για ψυχαγωγία,ξεκούραση,χαλάρωση,άσκηση του πνεύματος.Υποχρεώσεις πολλές μόνο υπάρχουν που κλείνονται σε ένα πλαίσιο με αρχή μέση και τέλος.Δεν είναι άσχημο να μην υπάρχουν εκπλήξεις;Να είναι όλα προδιαγεγραμμένα;Ο χρόνος λοιπόν είναι μηδαμινός.Τρέχουμε,βιαζόμαστε,λυπόμαστε,χαιρόμαστε,θυμώνουμε,ξεχνάμε και όλα αυτά τα κάνουμε τόσο γρήγορα.Τόσο ανώφελα έχουν γίνει τα συναισθήματα των ανθρώπων.Γιατί;Γιατί περνάνε γρήγορα.Γιατί δεν υπάρχει χρόνος να τα απολαύσουμε.
Η συγγραφή λοιπόν είναι ένας τρόπος αναβίωσης των συναισθημάτων,των εμπειριών μας,των γεγονότων είτε του παρελθόντος,του παρόντος και του μέλλοντος.Γράφουμε για να μην ξεχάσουμε...γράφουμε για να ζήσουμε τον εαυτό μας στην ύψιστη στιγμή του.Γιατί όταν συναντάς το όνειρο που σου προσφέρει η λογοτεχνία,θες και να το ζεις κάθε στιγμή.Θες να ξέρεις πως είσαι τυχερός που ανακάλυψες το μεγαλείο,σε αντίθεση με κάποιους άλλους αφελείς,που αυτό το θεωρούν μια μελοδραματική άσκοπη ασχολία..επειδή δεν το έχουν βιώσει..επειδή δεν προσπάθησαν να το βιώσουν.Όταν πονάς γράφεις,και όταν γελάς.Αρκεί να υπάρχει ερέθισμα.Έμπνευση.Έμπνευση μπορεί να είναι οτιδήποτε.Για μένα είναι τα πάντα.Ό,τι σε συγκινεί.Ένας άνθρωπος,ένα τοπίο,ένα συμβάν κτλ.Μόλις τελειώσεις το γραπτό σου νοιώθεις πως οι σκέψεις σου πήραν σάρκα και οστά..απέκτησαν υπόσταση.Και τελειοποιείσαι.Ναι,αυτό γίνεται.Ολοκληρώνεται μια πτυχή μέσα σου.Αποκτάς δύναμη και συνεχίζεις να πολεμάς στη ζωή,να αισθάνεσαι.Η συγγραφή δεν είναι κάτι ατομικό,αλλά συλλογικό.Γράφεις ίσως μόνος σου,ίσως και μόνο για σένα μερικές φορές,αλλά προσφέρεις στους άλλους.Δίνεις τη δύναμη των σκέψεών σου,των στόχων σου και μεταδίδεις την πίστη σου.Συνεχίστε να γράφετε λοιπόν και να διαβάζετε.Έχετε πολλά να κερδίσετε.Μικροί και μεγάλοι...

Με εκτίμηση,
Φαύλη Νύξ

5 σχόλια:

  1. Keep on writing!!!.. Keep on reading anything!!!.. Dn einai tyxaio p otidipote viwnoume t katagrafoume eite s ena keimeno... Eite sts grammes t pentagrammou... Eite s stixous h genika s opoia morfh ms ekfrazei!... Symfwnw apolyta sto oti mono etsi pairnoun sarka k osta ola!... Mpravo! Yperoxh anarthsh!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σιγουρα δεν ειναι τυχαιο DrumFreak.Eυχαριστω παρα πολυ για τη στηριξη,να σαι καλα και παντα να εκφραζεσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οι λεξεις συνεχιζουν πιο μακρια απο τις σκεψεις μας. το να γραφεις για αυτα που ζεις ειναι πιο σημαντικο απο το να τα βγαζεις μια ψυχρη φωτογραφια. για αυτον τον λογο κατω απο οποιαδηποτε φωτογραφια τοποθετουμε και μια λεζαντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λέξεις. Οι λέξεις, στη κατάλληλη σειρά δημιουργούν προτάσεις.
    Κ οι προτάσεις, με τη σειρά τους εικόνες...Εικόνες όμορφες (ή άσχημες), εικόνες με χρώμα, εικόνες με συναίσθημα..
    Το να σκεφτεις, το τι εζησες και ένιωσες είναι σχετικά εύκολο, ωστόσο, η έκφρασή του είναι κάπως πιο πολύπλοκη.

    Η ομορφία της Λογοτεχνίας, όμως, και της συγγραφής, είναι το ότι μπορείς, να δώσεις στον αναγνώστη, μια μικρή γεύση, από κάτι που έζησες. και ξέρεις κάτι? είναι τόσο όμορφο το να μοιράζεσαι.

    Γράψε για να μοιραστείς. Γράψε για να θυμάσαι. Γράψε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. -Η φωτογραφία έχει και αυτή την ουσία της..Αλλά όπως είπες αγαπητή/έ,οι λέξεις συνεχίζουν πέρα απο τις σκέψεις μας..Ακριβώς.

    -Είναι όμορφο να το μοιράζεσαι ναι.Θα συνεχίσω να γράφω γιατί η συγγραφή είναι μνήμη και ελπίδα μαζί.Να 'σαι καλά για την ανάγνωση.Απλώς αν ήταν εφικτό θα ήθελα να μου λέτε τα ονομάτά σας ή έστω αν δεν θέλετε να φανερώσετε ταυτότητα,ένα ψευδώνυμο για να σας προσφωνώ κάπως..Ευχαριστώ και πάλι θερμά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή